Részletes utazási tanácsokért kérjük, látogasson el a Konzuli Szolgálat honlapjára: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szaud-arabia

Helyi járványügyi szabályok:

Oltási kötelezettség: A bevásárlóközpontokba, kereskedelmi egységekbe, privát irodaházakba, oktatási intézményekbe, éttermekbe, kávézókba és fodrászüzletekbe 2021. aug. 1-től csak Covid-19 oltási igazolással rendelkező személyek és a fertőzésen átesettek léphetnek be. Ez alól csak orvosi igazolással történő oltás alóli felmentés jelenthet kivételt. 2022. febr. 1-jétől a Tawakkalna alkalmazás „immun” jelzésének fenntartásához szaúdi állampolgárok és tart. engedéllyel rendelkezők számára kötelező az emlékeztető oltás felvétele 8 hónappal a második oltást követően. 

Az "immun" státusszal rendelkező személyek az alábbi tevékenységekre jogosultak:

1. Részvétel bármilyen gazdasági, kereskedelmi, kulturális, sport- vagy turisztikai eseményen.

2. Részvétel bármilyen kulturális, tudományos, társadalmi vagy szabadidős rendezvényen.

3. Bármely állami vagy privát létesítménybe való belépés.

4. Utazás repülőn és tömegközlekedési eszközön.

Azoknak, akik orvosi igazolás alapján mentesülnek a koronavírus elleni oltás beadása alól  - az alkalmazásban felsoroltak szerint - nem kell felvenniük az emlékeztető dózist.

Maszkviselés: Az országban jelenleg csak beltéren kötelező a maszkviselés, kültéren ezt egyelőre eltörölték. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, akkor ott szintén kötelező a maszk viselése.

Tawakkalna alkalmazás: 2021. február elejétől az országban tartózkodóknak kötelező a Tawakkalna alkalmazás letöltése és aktiválása, ami a kontaktkutatás elősegítését célozza, az app aktiválásához kötelező az ujjlenyomat leadása. Országszerte minden bevásárlóközpontban és nyilvános létesítményben a belépés csak az applikáció letöltését és bemutatását követően lehetséges. Az alkalmazás világszerte jelenleg 75 országban elérhető/tölthető le.

Általános: A szaúdi Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a prevenciós járványügyi intézkedéseket – beleértve a maszk hordását – továbbra is fenn kívánják tartani. Bővebb információkat itt találnak: https://covid19.cdc.gov.sa/community-public/general-information/ .Az intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok. A beutazási szabályok és karanténintézkedések megsértőit 20 000 SAR pénzbírsággal vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel (vagy akár mindkettővel) büntethetik, ismételt szabálysértés esetén pedig a korábbi büntetés kétszeresét róhatják ki. A nem szaúdi állampolgárságú jogsértőket, az egyéni büntetés végrehajtását követően, kitoloncolják a Királyságból és velük szemben korlátlan ideig tartó beutazási tilalmat rendelhetnek el. 

Karantén: Hét napra csökkent a karantén időszak a beoltottaknál: Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy 2022. január 5-től hét napra csökkentették a koronavírus-fertőzöttek egészségügyi elkülönítési idejét teljes beoltottság esetén. A Tawakkalna alkalmazásban megjelenő immunitást jelző állapot e felépülési időszak után frissül. A minisztérium tájékoztatása szerint a be nem oltott koronavírus-fertőzöttek egészségügyi elkülönítési ideje 10 nap.

A fentiek alapján felhívjuk a Szaúd-Arábiába beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes szaúdi szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján.

További információk: